Úvod Dane a účtovníctvo Viazaná živnosť nie je pre každého. Kto ju môže získať?

Viazaná živnosť nie je pre každého. Kto ju môže získať?

25
0
Viazaná živnosť je špecifický druh podnikateľskej činnosti, ktorá si na svoje vykonávanie vyžaduje splnenie určitých odborných predpokladov.

Jedným z prvých a kľúčových krokov na podnikateľskej ceste je výber správnej formy živnosti. Hlavnou témou tohto článku je viazaná živnosť – právna forma, ktorá môže otvoriť dvere k množstvu špecializovaných oblastí podnikania, no zároveň si vyžaduje splnenie určitých podmienok.

Ak vás zaujíma, čo je potrebné na to, aby ste mohli vykonávať činnosť ako elektrikár, stavbár či masér, čítajte ďalej. Prevedieme vás svetom viazanej živnosti a možno zistíte, že práve tento typ podnikania je najvhodnejším riešením pre vás.

Čo je to viazaná živnosť

Viazaná živnosť je špecifický druh podnikateľskej činnosti, ktorá si na svoje vykonávanie vyžaduje splnenie určitých odborných predpokladov. Na rozdiel od voľnej živnosti, kde postačuje všeobecná spôsobilosť na podnikanie, viazaná živnosť vyžaduje preukázanie odbornej kvalifikácie alebo iných podmienok stanovených zákonom. To znamená že určité činnosti nemôže vykonávať hocikto.

Viazaná živnosť vyžaduje preukázanie odbornej kvalifikácie alebo iných podmienok stanovených zákonom.

Viazané živnosti presne vymedzuje a radí do príslušných kategórií živnostenský zákon. Jednotlivé kategórie pokrývajú široké spektrum odborov – od stavebných prác cez zdravotnícke služby až po remeslá ako kaderníctvo či kozmetika. Hlavným dôvodom pre reguláciu týchto činností je zabezpečiť, aby ich vykonávali len kvalifikovaní odborníci.

Ako získať viazanú živnosť

Pre získanie oprávnenia na prevádzkovanie viazanej živnosti je predovšetkým nutné preukázať kvalifikáciu prostredníctvom vysvedčenia, certifikátov či diplomov. Tieto doklady musia byť vydané akreditovanými inštitúciami a potvrdiť, že daná osoba má potrebné znalosti a zručnosti pre výkon vybraných činností. V niektorých prípadoch môže byť požadovaná aj prax v odbore.

Prečítajte si tiež: Pozastavenie živnosti: Kedy sa oplatí a ako na to?

Podmienky na získanie oprávnenia na prevádzkovanie viazanej živnosti:

  • dovŕšenie 18. roku života (ak nie je určené inak)
  • spôsobilosť na právne úkony
  • bezúhonnosť
  • preukázanie o odbornej spôsobilosti (vysvedčenie, certifikát, diplom, prax)

Podnikať však môžete aj v prípade, že nedokážete splniť podmienku odbornej spôsobilosti. To môže na seba prevziať zákonný zástupca, na ktorom stojí zodpovednosť za odborné vykonávanie viazanej živnosti. Ten musí byť buď zamestnancom vo vašej firme, alebo spoločníkom či konateľom v s. r. o. Okrem odbornej spôsobilosti zástupcu je podmienkou aj trvalý pobyt na území Slovenskej republiky.

Viazaná živnosť – zoznam

Viazané živnosti pokrývajú širokú škálu špecializovaných profesií, ktorých vykonávanie si vyžaduje preukázanie odbornej spôsobilosti. Kompletný zoznam viazaných živností spolu s konkrétnymi podmienkami na preukázanie odbornej spôsobilosti nájdete na stránke Ministerstva vnútra Slovenskej republiky v rámci dokumentov na stiahnutie. 

Bez poplatku to nejde

Pri registrácii živnosti musíte uhradiť správny poplatok. V prípade viazanej živnosti je to 22 € za každú viazanú živnosť. O polovicu menej (11 €) zaplatíte, ak sa rozhodnete pre komunikáciu cez portál www.slovensko.sk 

Foto: pexels.com

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here