Úvod Dane a účtovníctvo Konsolidačné opatrenia: Takto ovplyvnia podnikateľov aj domácnosti

Konsolidačné opatrenia: Takto ovplyvnia podnikateľov aj domácnosti

62
0
Ako vás zasiahnu konsolidačné opatrenia?

Azda najdiskutovanejšou témou posledných dní je návrh vládnej koalície na konsolidáciu verejných financií. Predovšetkým dopad týchto zmien na firmy, podnikateľov, a tým aj na bežných spotrebiteľov. Ako vás zasiahnu konsolidačné opatrenia a na čo sa pripraviť? Pozrite si prehľad tých najvýraznejších zmien.

Konsolidačné opatrenia

Konsolidačné opatrenia majú slúžiť na zníženie štátneho deficitu. Vláda chce dosiahnuť úspory 2,6 až 2,7 miliardy eur, čo by budúci rok prinieslo pokles deficitu na 4,7 % HDP. V pláne je zvýšenie dane z príjmov i odvody pre ľudí s vyššími príjmami a znížená sadzba má zase klesnúť na 5 %. Zavedie sa daň z finančných transakcií pre podnikateľov, zmeny sa dotknú aj rodičovského dôchodku či daňového bonusu. Konsolidačné opatrenia teda pocítia všetci – zamestnanci, podnikatelia, mimovládne organizácie aj domácnosti.

Odvtedy, ako vláda ohlásila novinky, prešiel návrh konsolidačných opatrení viacerými zmenami. Vo štvrtok 3.10. všetkých 79 koaličných poslancov schválilo oba legislatívne návrhy. Opozícia návrhy nepodporila.

Zásadné zmeny výšky daní

DPH sa zvyšuje na 23% po konsolidačných opatreniach.

Koaliční poslanci v parlamente jednohlasne odhlasovali legislatívny návrh, ktorým sa zvýši základná sadzba DPH z pôvodných 20 % na 23 %. 

Na základné potraviny, lieky či ubytovanie bude platiť znížená 5 % sadzba DPH. To sa bude vzťahovať na určené základné potraviny, lieky, knihy, časopisy, noviny, stravovanie v reštauráciách, vstup na športoviská i ubytovanie v cestovnom ruchu. Ostatné potraviny alebo elektrická energia budú patriť pod 19 % daň.

Firemná daň pre väčšie spoločnosti narastie až na 24 percent. Táto daň sa týka firiem, ktorých zdaniteľný príjem je najmenej päť miliónov eur. 

Menších firiem sa bude týkať znížená 10 % daň. Pôjde o daňovníkov, ktorých zdaniteľné príjmy nepresiahnu 100 000 eur.

Prečítajte si tiež: Pozastavenie živnosti: Kedy sa oplatí a ako na to?

Cena diaľničných známok

Konsolidácia ovplyvní aj cenu diaľničných známok. Kým v súčasnosti stojí ročná diaľničná známka 60 eur, budúci rok zaplatia vodiči 90 eur. Cena mesačnej známky sa nezmení (17 eur) a 10-dňová diaľničná známka zlacnie zo súčasných 12 eur na 10,80.

Rovnako treba počítať aj so zvýšením mýta pre nákladné vozidlá, ku ktorému má dôjsť od 1. júla 2025.

Daň z finančných transakcií

V rámci opatrení konsolidačného balíčka sa od 1. apríla 2025 bude podnikateľských subjektov týkať nová daň z bankových transakcií. Transakčná daň sa dotkne každého bankového prevodu aj výberov z bankomatu. Pre fyzické osoby, ktoré nepodnikajú, táto daň platiť nebude. Takýto typ dane priniesol pred 12 rokmi aj Viktor Orbán.

Transakčná daň sa dotkne každého bankového prevodu aj výberov z bankomatu.

Sadzba transakčnej dane za bankovú transakciu bude vo výške 0,4 %, pričom maximálna hodnota je stanovená na 40 eur za transakciu. Výberu hotovosti z banky alebo bankomatu sa bude týkať dvojnásobná, teda 0,8 % daň. Navyše za používanie platobnej karty podnikatelia zaplatia ročný poplatok 2 eurá.

PRÍKLAD: V praxi to znamená, že za transakciu v hodnote 1000 € zaplatíte transakčnú daň v sume 4 €. Ak si túto sumu budete vybrať v hotovosti z bankomatu, suma bude dvojnásobná, teda 8 €. Pri výbere 10 000 € z bankomatu zaplatíte teda na poplatkoch 80€.

Poslanci taktiež schválili pozmeňovací návrh zo spoločnej správy výborov o vypustení povinného prijímania platieb kartou v obchodoch.

Ďalšie zmeny

  • nové osobitné zdanenie pre rafinérie a mobilných operátorov
  • vyššie stropy na odvody pre lepšie zarábajúcich, namiesto sedemnásobku zaplatia až 11-násobok
  • zmeny v daňovom bonuse pre deti – kto zarába viac – dostane menej, kto zarába menej – dostane viac
  • zrušený daňový bonus na deti od 18 rokov
  • zmena vo fungovaní rodičovského dôchodku

Všetky tieto zmeny čakajú už len na podpis prezidenta. Ak k tomu dôjde, do platnosti by mali vstúpiť od 1. januára 2025 s výnimkou transakčnej dane. Jej účinnosť je naplánovaná na 1. apríla 2025.

Foto: Shutterstock, OpenAI

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here