Úvod Podnikanie Rekreačný poukaz 2024: Ako ho získať a máte naň vôbec nárok?

Rekreačný poukaz 2024: Ako ho získať a máte naň vôbec nárok?

325
0
Rekreačný poukaz môžete využiť aj tento rok.

Rekreačný poukaz môže byť riešením, ako si znížiť náklady na rekreáciu na Slovensku. Zamestnanci môžu aj tento rok využiť túto výhodu. Prečítajte si, aké sú podmienky na jeho získanie, akú sumu môžete získať a aké sú možnosti jeho využitia.

Čo je to rekreačný poukaz

Rekreačný poukaz môžu zamestnanci využívať ako formu benefitu od roku 2019 na základe novely zákona č. 91/2010 Z. z. o podpore cestovného ruchu. Tento príspevok vznikol, aby sa podporil slovenský cestovný ruch. Použitie poukazov na rekreáciu limitujú zákonom dané podmienky s tým, že je možné ich použiť výhradne na území Slovenska a len u poskytovateľov rekreačných služieb majúcich zmluvu so spoločnosťou, ktorá rekreačné poukazy vydáva.

Rekreačný poukaz – podmienky

Kedy môžete požiadať o rekreačný poukaz? Podmienky na jeho získanie upravuje Zákonník práce. Na rekreačný poukaz máte nárok, ak pracujete v podniku, ktorý má viac ako 49 zamestnancov, a zároveň ste už vo firme odpracovali najmenej 2 roky. O rekreačné poukazy je potrebné požiadať písomne. Podmienky musia byť splnené ku dňu začatia rekreácie.

Prečítajte si tiež: Živnosť popri zamestnaní: Aké sú výhody a na čom môžete prerobiť?

Čo sa týka počtu zamestnancov, vychádza sa z množstva zamestnancov v predchádzajúcom kalendárnom roku a do celkového počtu sa nerátajú napríklad konatelia bez pracovnej zmluvy, osoby na rodičovských a materských dovolenkách. Zamestnávateľ môže poskytnúť rekreačné poukazy svojim zamestnancom, aj keď ich je menej ako 49. Vtedy to však nie je jeho zákonnou povinnosťou. 

Dobre vedieť: Konatelia bez pracovnej zmluvy a tí zamestnanci, ktorí pracujú na dohodu, nemajú zákonný nárok na rekreačný poukaz.

Rekreačný poukaz 2024

V akej výške môžete získať rekreačný poukaz? Pre 2024 je výška príspevku na rekreáciu 55 % z oprávnených výdavkov na rekreáciu. Maximálne je to však 275 € za kalendárny rok. Ak máte pracovný pomer na kratší pracovný čas, suma sa priamo úmerne znižuje podľa dĺžky pracovného času. Túto sumu môžete minúť na jednu rekreáciu alebo si ju v rámci kalendárneho roka rozložiť na viac častí.

Na čo môžete použiť rekreačný poukaz v 2024

Medzi oprávnené výdavky na rekreáciu patria:

  • ubytovanie na najmenej dve noci na území Slovenska, súčasťou môžu byť aj stravovacie služby
  • služby cestovného ruchu spojené s ubytovaním, a to minimálne na dve noci a na území Slovenska
  • viacdenné aktivity a zotavovacie podujatia pre dieťa zamestnanca, ktoré navštevuje základnú školu, ale výhradne počas školských prázdnin.

Časté chyby, kvôli ktorým nezískate rekreačný poukaz

Ak chcete získať rekreačný poukaz, podmienky musíte jednoznačne splniť a zároveň sa vyvarovať častých chýb. Na nasledujúce body si dávajte pozor:

  • Dovolenku musíte zaplatiť vy, prípadne váš manžel či manželka, ak máte bezpodielové vlastníctvo.
  • Pri kúpe pobytu cez zľavový portál vám nestačí voucher. Od ubytovacieho zariadenia preto žiadajte potvrdenie o absolvovaní rekreačného pobytu a zároveň potvrdenie o zaplatení.
  • Ak používate rekreačný poukaz na detský tábor, dávajte pozor na dátum jeho konania. Preplatené vám budú len dni počas školských prázdnin.
  • Doklad o tábore nesmie byť vystavený na meno dieťaťa ale na vaše meno, teda zamestnanca firmy, ktorá rekreačný poukaz prepláca.
  • Poplatok za psa, ktorý sa často nachádza aj na doklade, vám zamestnávateľ nepreplatí. 

Foto: unsplash.com

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here