Úvod Dane a účtovníctvo Dôchodca a živnosť: Ako na to? Spoznajte výhody aj povinnosti

Dôchodca a živnosť: Ako na to? Spoznajte výhody aj povinnosti

29
0
Práve dôchodkový čas poskytuje mnohým priestor na zaujímavé podnikateľské nápady.

Byť dôchodcom neznamená, že musíte aktívnu prácu zavesiť na klinec. Práve dôchodkový čas poskytuje mnohým priestor na zaujímavé podnikateľské nápady. Ste dôchodca a živnosť je to, čo vás láka? Tak nasledujúci článok je určený práve pre vaše oči. Nájdete v ňom inšpiráciu a praktické rady, ktoré vám pomôžu s podnikaním aj v tejto životnej etape.

Dôchodca SZČO vs. bežný živnostník

Tak ako v prípade bežných živnostníkov aj dôchodcov, ktorí podnikajú, sa dotýka predovšetkým zákon o živnostenskom podnikaní. V mnohých záležitostiach má podnikanie dôchodcov rovnaké podmienky ako v prípade tých SZČO, ktoré nie sú v dôchodkovom veku.

Prečítajte si tiež: Povinnosti po založení živnosti: Na toto určite nezabudnite

Čo sa týka získania osvedčenia o živnostenskom oprávnení, procesu vybavovania i poplatkov, ktoré s tým všetkým súvisia, sú podmienky rovnaké.

Odvody do zdravotnej a Sociálnej poisťovne

To, či máte povinnosť platiť odvody do Sociálnej poisťovne, rozhoduje váš dosiahnutý príjem, a to bez ohľadu na to, či poberáte starobný dôchodok alebo nie.

V prípade zdravotnej poisťovne je to inak. Platiteľom zdravotného poistenia je u každého dôchodcu štát. Keď si potom založíte živnosť, dôjde k súbehu platiteľov. V praxi to znamená, že neriešite minimálny vymeriavací základ a pravidelné odvody začínate platiť až vtedy, ak vám táto povinnosť vznikne po podaní daňového priznania. A to vo výške, ktorá zodpovedá vašim reálnym príjmom, vždy pritom ide o 14 % z vymeriavacieho základu.

Dôchodca a živnosť – daňové priznanie

Ako každého podnikateľa, tak aj dôchodcu SZČO sa týka podávanie daňového priznania. Medzi svoje príjmy uvediete výhradne príjmy z podnikania. Starobného dôchodku sa daň z príjmov nedotýka, preto ho v daňovom priznaní neuvádzate.

Dôchodcov sa špeciálne dotýka aj nezdaniteľná časť základu dane. Tú si v daňovom priznaní nemôžete uplatniť. Výnimku tvorí situácia, kedy je nezdaniteľná časť základu dane väčšia ako výška dôchodku, ktorý vám bol v danom roku vyplatený. Vtedy si môžete uplatniť túto výhodu vo výške rozdielu týchto súm.

Prečítajte si tiež: Práca popri dôchodku: Aké sú obmedzenia a úľavy?

Predčasný starobný dôchodok

Ak ste nastúpili na predčasný starobný dôchodok, týka sa vás pri podnikaní viacero obmedzení. To prvé a zrejme najhlavnejšie sa dotýka výšky zárobku. Tá nemôže presiahnuť sumu, ktorá je rozhodujúca aj pre platenie odvodov do Sociálnej poisťovne. Pozor však na to, že ide o hrubý príjem, teda neodratávate z neho výdavky. Výhodou je, že táto suma je rovnaká aj v prípade, ak podnikáte len časť roka. 

V prípade, že váš príjem toto pravidlo prekročí, zaniká vám nárok na predčasný starobný dôchodok. V momente, ako sa z vás stane riadny starobný dôchodca, tieto obmedzenia sa vás nedotýkajú.

Foto: shutterstock.com,

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here